Een nieuw fenomeen “mega-regio’s”

Sinds 2008 woont meer dan de helft van de wereldbevolking in de stedelijke omgeving. Tegelijkertijd met dit omslagpunt ontstaat een nieuw fenomeen namelijk de mega-regio’s. Dit zijn enorme steden met tientallen miljoenen inwoners. Deze ontwikkeling is misschien wel net zo belangrijk als de de trek naar de steden in de periode 950-1350 en de industriële revolutie rond 1900. De ontwikkeling van de mega-regio’s kan gezien worden als een nieuw hoofdstuk in evolutie van de stedelijke omgeving.

Terwijl de metropolen wereldwijd naast elkaar blijven groeien, beginnen hun grenzen te vervagen. Dit heeft aanleiding gegeven tot een nieuwe schaal van de geografie bekend als “mega-regio’s” ook wel “eindeloze steden” genoemd. Deze dichtbevolkte gebieden delen hun economische systemen, gemeenschappelijke natuurlijke hulpbronnen en infrastructuur. Maar ze hebben ook gemeenschappelijke problemen.


“Groot Tokyo” de eindeloze stad

Net als de steden van de middeleeuwen en die van de industriële revolutie zijn deze mega-regio’s de plek waar het merendeel van de technologische vooruitgang plaatsvindt en de plek met de meeste economische activiteit. Uit onderzoek blijkt dat ‘s werelds 40 grootste megaregio’s maar een klein stukje van het oppervlak van de aarde bedekken en een thuis zijn voor 18% van de wereldbevolking. Toch zijn ze maar liefst verantwoordelijk voor 66% van de economische activiteit en 85% van de technologische en wetenschappelijke vooruitgang.

De grootste stedelijke mega-regio op dit moment is de Hong Kong-Shenzhen-Guangzhou regio, met bijna 120 miljoen mensen. De Verenigde Staten bezitten ongeveer 10 mega-regio’s, waaronder de Boston-Washington corridor, met een bevolking van 54 miljoen. Een aantal voorbeelden van andere megaregio’s:

  • Brazilië: Rio de Janeiro-Sao Paulo met 43 miljoen mensen;
  • India: Delhi en Mumbai Lahore Pune-corridor;
  • Japan: Nagoya-Osaka-Kobe-Kyoto, rond de 60 miljoen mensen;
  • West-Afrika: de stedelijke corridor tussen Nigeria-Benin-Togo-Ghana.


In de verte, downtown Guangzhou

De wereldbevolking zal tijdens de 21e eeuw blijven groeien, waardoor meer en meer de nadruk zal gaan liggen op de systemen die ondersteuning bieden voor de meest dichtbevolkte regio’s. De trek naar de stad in de middeleeuwen en de industriële revolutie brachten problemen met zich mee waaraan de stedelijke omgeving zich moest aanpassen. Dit zal ongetwijfeld ook geleden voor dit nieuwe paradigma. Dit zal voor uitdagingen zorgen voor planologen en beleidsmakers wereldwijd. Belangrijk is dat men zich op tijd bewust wordt van deze schaalvergroting.

Door: Jeroen Dobber

2 Comments Post a Comment
  1. An says:

    Mooie site. Ook van de filmpjes heb ik genoten. Ga zo door en veel succes met je bedrijfje.
    Groet An uit Fryslân

  2. Dankje! Jij veel plezier tijdens je reis! Je site mag er ook wezen 🙂

Leave a Reply
Instagram